maandag 12 november 2012

Veilig


Zojuist even de dagelijkse boodschappen gehaald. Bij de winkelier met de bonus-kaart. Goede naam in deze tijden. Een bonus brengt u voordeel. Een bonus is dus goed. Weet u het nog? Anders Moberg kostte bij vertrek bij Ahold in 2007, ongeveer 7 miljoen euro. Ruim drie miljoen euro bedroeg  zijn ontslagvergoeding, naast 2.6 miljoen euro aan bonus. Zou Anders Moberg ook heel goed geweest zijn. Zo’n bonus krijg je toch niet zomaar.

Even aansluiten bij één van de kassarijen. Een dame legt haar boodschappen van de loopband in haar mandje. Ze verhuist naar de kassa ernaast. ‘Alleen pinnen’ prijkt boven haar hoofd. Vóór mij nog een heer. De kassamedewerkster vraagt of hij gezien heeft dat bij deze kassa alleen pinbetalingen mogelijk zijn. Hij knikt. Ik besluit mij nader te informeren.

“Weet u dat bij deze kassa alleen met pin betaald kan worden meneer?" Ik knik en vraag: “Waarom is dat eigenlijk?”. “We doen dat voor de veiligheid.. en voor de snelheid", antwoordt het meisje. Achter mij staat een heer met een tros bananen. “Kan ik hier niet met gepast geld betalen bedoelt U? … Snotverdorie zeg!.. “  De man baant zich een weg terug langs de mensen die inmiddels post hebben gevat achter hem.

Voor de veiligheid dus. Ik twijfel nog even om te vragen of ze onlangs zijn overvallen, maar begrijp op voorhand dat deze medewerkster, hoe vriendelijk ik haar ook vind, mij het antwoord schuldig zal blijven. Ik besluit haar niet lastig te vallen met meer vragen en betaal, met pinpas. “Wilt u het bonnetje?”

“Nee dank u, niet nodig.”

Ik ken de prijzen van mijn gekochte artikelen en ik ben goed van vertrouwen.


Zolang de veiligheid in Nederland hand over hand toeneemt bekruipt mij echter wel het gevoel dat ik moet gaan oppassen. Er dreigt iets. Deze keer had ik geluk, dankzij de veiligheid in de supermarkt, maar nu ik erover na ga denken wordt ik toch maar wat voorzichtiger. Schichtig loop ik naar huis. Wordt ik nu achtervolgd?

Ik vlieg zelden, maar als ik in een aanbieding een parachute op de kop kan tikken…. Je weet maar nooit.

Las ik niet in de krant dat ABN AMRO een nieuwe pas ging invoeren? Achteloos langs de scanner halen en hóp, ál betaald! Handig en veilig.

Om wiens veiligheid gaat het hier eigenlijk?


 … en de snelheid … ?

 … Ik ben benieuwd of de man met de bananen vanaf vandaag óók een pinpas op zak draagt. Je wil natuurlijk niet elke dag te kakken worden gezet omdat je geen pinpas hebt.  De winkelketen die u erop attendeert op de kleintjes te blijven letten, vraagt u gul te zijn met uw betalingen.

En de volgende keer vraag ik een bonnetje. Het gevaar loert overal.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten